Hviid´s Juledessert

Hviid´s Juledessert.

Så blev det 4. søndag i advent og derfor får du her opskriften på

Hviid´s Juledessert

Denne fantastiske risalamandekage er lavet af fuldkornsris og helt uden sukker. Du kan evt. bruge den juleaften, hvis du putter en hel mandel i risalamande-delen, så kan i stædig have en mandelgave med.

Jeg har længe villet lave en julekage med mandelbund,risalamande og med kirsebær gele på toppen.

Det skulle vise sig, ikke at være så let, da det på det nærmeste, er helt umuligt at opdrive kirsebær i december. Jeg var overbevist om at man altid kunne få kirsebær i december, i hvert fald på frost, for jeg troede at alle husmødre stod og lavede kirsebærsovs til risalamanden juleaften.

Det gør de så ikke, ikke nødvendigvis fordi de ikke gider, men det er praktisk talt umuligt at købe kirsebær i december, jeg var i 7 forskellige butikker og ingen steder lykkedes det mig. Jeg spurgte flere gange personalet, som hver gang sagde, at det da bestemt ikke er sæson for kirsebær nu og som kiggede underligt på mig, når jeg sagde, at jeg absolut ikke ville have noget at det sukkersødet kirsebærsovs som de forsøgte at få mig til at købe i stedet, for som de sagde, det bruger ALLE andre.

Ja, wonder why, man kan jo lige som ikke opdrive andet, så de har jo lige som ikke andre muligheder. Til sidst fandt jeg så denne Æble-kirsebær most fra Østergård Mosteri, den er fremstillet af 100 % danske æbler og kirsebær.

Opskrift på Hviid´s Juledessert.

Til bunden skal du bruge :

  • 200 g. mandler
  • 30 g. dadler (dem i kassen)
  • 50 g. Birkesød
  • 1 bæger æggehvider

Til risalamande delen skal du bruge :

  • 1 1/2 dl. fuldkorns grødris
  • 1 1/2 dl. vand
  • 5 dl. sødmælk
  • 1 nib salt
  • 2 blade husblas
  • 3 1/2 dl. fløde
  • 1/2 tsk. vanilje pulver
  • 3 spsk. Birkesød
  • et par dråber mandelessens

Til gele delen skal du bruge :

  • 3 blade husblas
  • 2 spsk. Birkesød
  • 4 dl. Æble-kirsebær most

 

Du kan med fordel starte med at lave kagen 2 dage før, den skal spises.

Du skal starte med at lave risengrød.

Kom vandet i en tykbundet gryde og kog det op. Når det koger tilsættes risene og koger med indtil alt vandet stort set er væk. Tilsæt nu sødmælk og et nib salt og kog op igen, når det koger skrues ned for blusset så det står og småkoger under låg. Det skal småkoge i 50 – 60 min. (til det får en grødet konsistens). Det er vigtigt at du røre ind i mellem og pas på, at det ikke brænder på. Når grøden er færdig sættes den på køl, gerne natten over, da det er vigtigt at den er helt kold, når du laver risalamanden.

Bag nu mandelbunden

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt herefter birkesød og pisk godt igen, indtil du får en tyk masse.

Fjern stenene fra dadlerne og kom mandler og dadler  i en foodprocessor og kør til du har en ensartet, men lidt grov masse, du bestemmer selv hvor fint det skal være, jeg kan godt lide at der er noget at tygge på.

For en springform (ca. 22 cm) med bagepapir i bunden og en strimmel bagepapir rundt i kanten. Nøddemassen vendes nu forsigtigt i hviderne og det hele puttes i en springformen og bages ved 175 ℃ i ca 22 min. Bunden skal køles helt af.

Nu laves risalamanden.

Rør vanilje og Birkesød ud i den kolde risengrød. Pisk 3 dl fløde til blødt skum og vend det i risengrøden.

Put den resterende 1/2 dl. fløde og 2 blade husblas i en lille gryde. Lad det stå og trække i 10 – 15 min. På laveste blus varmes det herefter op, meget forsigtigt og kun lige til husblassen smelter, rør i gryden under vejs. Tag gryden af varmen og  rør nu 1 spsk. af risalamanden ud i den lune, smeltede husblas, gentag med 2-3 spsk. Når massen er  afkølet  vender du  husblassen i risalamanden og røre godt rund.

Fordel nu risalamanden i springformen oven på  mandelbunden og sæt kagen på køl i min. 4 timer, så den når at sætte sig, før geleen kommes på.

Til slut laver du geleen

Sæt 4 blade husblas i blød i koldt vand 10 – 15 min.  Put 1/2 dl. Æble-kirsebær most og Birkesød i en lille gryde og varm det op indtil Birkesøden er smeltet. Knug nu vandet af husblassen og kom det i gryden, rør og varm  langsomt gryden op, indtil husblassen smelter helt. Herefter afkøles blandingen ved langsomt at tilsætte resten af Æble-kirsebær mosten, rør godt rundt under vejs.

Hæld meget forsigtigt mosten på toppen af den stivnede risalamande og sæt kagen på køl i min. 4 timer, indtil geleen er blevet blank og fast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *